Ontdek waar jouw zorginstelling staat met het Zorgmarketing Ontwikkelmodel

Om zorginstellingen hierbij te helpen, introduceert het Zorgmarketingplatform het Zorgmarketing Ontwikkelmodel. Dit model biedt een gestructureerde manier om te bepalen hoe ver jouw organisatie is op verschillende marketinggebieden, en waar kansen liggen om te groeien. Door middel van een duidelijke scan krijg je inzicht in welke fase je organisatie zich bevindt en welke stappen nodig zijn om je verder te ontwikkelen op het gebied van marketing.  

Marketing speelt een steeds belangrijkere rol bij het succes van zorgorganisaties om in te spelen op veranderingen. Concurrentie neemt bijvoorbeeld toe en ook de verwachtingen van patiënten groeien. Daarnaast veranderen technologische innovaties en digitalisering de manier waarop zorginstellingen communiceren en zorg verlenen. Hoe stel je als zorgorganisatie nu concreet vast waar je staat op het gebied van marketing? Hoe meet je de vooruitgang en bepaal je welke stappen nodig zijn om je marketingvaardigheden verder te ontwikkelen? 

In een artikelreeks introduceert het Zorgmarketingplatform de komende maanden het Zorgmarketing Ontwikkelmodel. In dit eerste artikel komen de zes pijlers van het model aan bod. 


De zes pijlers van het Zorgmarketing Ontwikkelmodel 

Het Zorgmarketing Ontwikkelmodel bepaalt waar je staat als zorgorganisatie op het gebied van marketing. De zes pijlers geven inzicht in de effectiviteit en de strategische benadering van marketing binnen de zorgsector. Elke pijler vertegenwoordigt een cruciaal aspect van zorgmarketing. Per pijler van het model kunnen zorgorganisatie hun huidige positie bepalen, sterke punten identificeren en vaststellen welke marketingactiviteiten geoptimaliseerd kunnen worden, om beter in te spelen op de behoeften van patiënten, cliënten of verwijzers. 


1. Marketingpraktijk

Een effectieve marketingpraktijk vereist een samenhangend beleid waarin strategie en uitvoering goed op elkaar zijn afgestemd. Dit is de eerste pijler. Organisaties die goed duidelijk kunnen maken waar ze voor staan, en die voor hun marketingaanpak gebruik maken van gestructureerde plannen, hebben daar voordeel van. Organisaties die in hun marketingbeleid namelijk naast de P van Promotie, ook focussen op de P’s van prijs, plaats, product en personeel slagen erin om zich beter te onderscheiden en beter in te spelen op de behoeften van patiënten of cliënten. 

Door marketing niet als een op zichzelf staande functie of afdeling te zien, maar als een onderdeel van de hele zorgorganisatie, wordt de impact vergroot. Dit betekent dus niet alleen maar adverteren, maar ook werken aan interne merkbeleving, patiëntgericht denken en communiceren en zelfs strategische samenwerken met partners in de keten als dit waarde toevoegt. 


2. Klantfocus en -strategie

Marketing draait om het creëren van waarde voor de zorgvrager, diens familie en zelfs de eerstelijns zorgaanbieder of organisatie die verwijst. Een organisatie met een sterke klantfocus zet de patiënt centraal. Dat doet ze door haar dienstverlening hierop aan te passen. Dit betekent niet alleen het bieden van kwalitatieve zorg, het maken van een patiëntfolder of het optimaliseren van een website.  

Een zorgorganisatie die patiënt centraal stelt, kijkt ook door de ogen van de patiënt naar processen, bewegwijzering, de manier waarop medewerkers met patiënten omgaan en zelfs de inrichting van een gebouw naar beleving. Organiseer je alle afspraken en onderzoeken rond een poliklinische afspraak op één dagdeel of laat je patiënten hiervoor meerdere keren terugkomen? 

Organisaties die strategisch investeren in klantrelaties hebben een streepje voor. Door proactief feedback te verzamelen en deze mee te nemen in beslissingen, kunnen zij hun dienstverlening doorlopend verbeteren en goed inspelen op veranderende behoeften. 


3. Innovatie

nnovaties kunnen grote impact hebben op de effectiviteit van jouw zorgmarketing. Denk bijvoorbeeld aan data-gedreven besluitvorming, gepersonaliseerde communicatie en innovatieve zorgconcepten. Ook de inzet van nieuwe technologie waardoor medewerkers meer tijd krijgen voor hun patiënten en cliënten creëert extra waarde. Maar kijk met innovatie verder dan technologie. Ook een nieuwe kijk op zorg, vertaald in een andere zorgaanpak, heeft vaak direct invloed op hoe patiënten, cliënten en hun familie de zorg ervaren. 

Organisaties die technologie slim inzetten om patiënten of medewerkers beter te ondersteunen, zijn vooruitstrevend in hun marketingaanpak. Innovatie hoeft overigens niet altijd groots en meeslepend te zijn. Soms kan een kleine verbetering, zoals een meer gepersonaliseerde benadering in communicatie, bewegwijzering met iconen of zelfs een andere kleur op de muur, leiden tot een betere beleving van zorg en meer vertrouwen in de zorgverlener. 


4. Merk en merkpersoonlijkheid

Een duidelijke merkidentiteit helpt zorgorganisaties om haar boodschap consistent uit te dragen en een sterke verbinding te maken met patiënten, cliënten en ook (potentiële) medewerkers. Dit draagt bij aan loyaliteit en merkvertrouwen, twee essentiële componenten in een sector waar betrouwbaarheid en zorgkwaliteit zo van belang zijn. 

Zorgorganisaties die dit goed doen kijken naar alle factoren die de merkindentiteit ondersteunen. Naar bijvoorbeeld de taal op de website maar ook naar de (lichaams)taal van medewerkers. Hanteer je de merkwaarde ‘toegankelijk’ dan kijk je misschien naar de bereikbaarheid van je locatie maar ook naar hoe ‘open’ je medewerkers staan voor kritiek of feedback van patiënten of cliënten. Zelfs of deze tijdens een consult naar een scherm kijken of echt contact maken met de zorgvrager. 

Sterke merken binnen de zorg hebben niet alleen een herkenbare visuele identiteit, maar ook een duidelijke tone of voice en kernwaarden die door alle lagen van de organisatie worden uitgedragen. Medewerkers spelen in de zorg een cruciale rol: zij zijn de dragers van het merk en bepalen mede hoe een organisatie wordt ervaren. 


5. Metrics en evaluatie

Zorgorganisaties die data inzetten om hun marketingactiviteiten te sturen, werken efficiënter en kunnen beter inspelen op veranderingen in de markt. Door systematisch te meten en te evalueren, kan continu verbetering plaatsvinden, wat uiteindelijk bijdraagt aan een hogere patiënttevredenheid en een efficiëntere bedrijfsvoering. 

Het is dan wel essentieel dat je als zorgorganisatie duidelijke en concrete marketingdoelen formuleert en meetinstrumenten inzet. Stel vast wanneer je echt tevreden bent: grotere zichtbaarheid klinkt leuk maar hoe meet je dat?  Niet alleen harde cijfers zoals websitebezoek en conversieratio’s tellen, ook kwalitatieve data zoals patiëntervaringen spelen een rol in het meten van jouw succes.  

Maar bedenk ook dat meten geen doel op zich is. Veel zorgorganisaties meten cliënt- of patiënttevredenheid. Ook hanteren ze vaak een doelstelling. Als vervolgens alleen over tevredenheid gerapporteerd wordt, je niet goed weet welke factoren leiden tot (on)tevredenheid, en je ook niet doorlopend acties onderneemt om tevredenheid te verbeteren, heeft het meten van tevredenheid betrekkelijk weinig nut. 


6. Cultuur en leiderschap 

Een organisatiecultuur waarin de inzet van marketing en patiënt- of cliëntgericht denken gestimuleerd wordt, draagt bij aan de effectiviteit van een zorginstelling. Dit vraagt om open en betrokken leiderschap waarin ruimte is voor nieuwe ideeën en kritiek. Binnen zo’n cultuur wordt feedback van cliënten, patiënten, verwijzers en medewerkers omarmd en serieus genomen. Hier ligt namelijk de basis voor verbetering. 

In deze vorm van leiderschap is er niet alleen een heldere visie op zorg maar op alle factoren waarmee de organisatie waarde creëert voor patiënten, cliënten en medewerkers. Marketing wordt daarbij dan niet gezien als losse functie ergens op een stafafdeling, maar is onderdeel geworden van de identiteit –DNA- van een organisatie. 

Marketingbewust leiderschap betekent ook investeren in medewerkers. Opleiding, training en interne communicatie spelen een grote rol bij het creëren van een cultuur waarin marketing en merkbeleving worden gedragen door de hele organisatie. 


Waarom dit model belangrijk is voor zorgorganisaties 

In veel zorgorganisaties heeft marketing nog geen vaste plek aan de bestuurstafel. Het is zeker ook niet overal een vast onderdeel van de bedrijfsvoering. In de zorg bestaat marketing vaak uit een reeks losse activiteiten. Meestal om personeel, nieuwe bewoners of cliënten te werven. Het Zorgmarketing Ontwikkelmodel helpt zorgorganisaties om marketing structureler en effectiever in te zetten. Door inzicht te geven in waar je staat en door inzicht te geven hoe je gericht kunt werken aan het optimaliseren van je zorgmarketing, binnen een of alle pijlers van het model. 


Waar staat jouw organisatie? 

Met behulp van de ontwikkelscan kun je eenvoudig bepalen in welke fase jouw organisatie zich bevindt binnen elk van zes pijlers van het model. De resultaten laten zien waar je als bedrijf minder ontwikkeld bent en waar je juist sterk in bent. Het model biedt concrete handvatten voor verbetering en groei. 

In de volgende zes artikelen gaan we dieper in op elke afzonderlijke pijler. In het laatste artikel presenteren we de scan waarmee je zelf kunt bepalen waar jouw zorgorganisatie staat. Hou de socials en de website van het Zorgmarkeringplatform dus goed in de gaten of schrijf je in voor de LinkedIn nieuwsbrief.