Babylon Health App verovert de wereld!

Wat zijn de belangrijkste trends op het gebied van Digital Health? Jan de Lange (Refocusz en lid van het Zorgmarketingplatform) en Jan Weterings (anesthesioloog) brachten een bezoek aan het Digital Health World Congress in London op 8 en 9 mei mei 2018. Voor het Zorgmarketingplatform schreven zij onderstaand artikel over de internationale doorbraak van Babylon Health.

Babylon Health App breekt door

Babylon Health, opgericht in 2014, maakte deze week trots bekend dat ze een megadeal heeft gesloten met Samsung. In de concurrentiestrijd met Google Fit en Apple Health heeft Samsung besloten de technologie van Babylon standaard te installeren op alle nieuwe Samsung telefoons en tablets.

Deze deal biedt consumenten de mogelijkheid om via Samsungs Health App huisartsen te consulteren via video en medische symptomen te checken. In eerste instantie zal deze App alleen worden geïnstalleerd in Engeland, maar de App zal snel wereldwijd worden uitgerold.
Een maand geleden al maakte Babylon Health ook al melding van een megadeal. Toen met Tencent, een Chinese internet groep, die deze service gaat aanbieden via haar platform “We Chat” aan haar 1 miljard gebruikers.

Babylon Health is in 2014 opgericht door dr. Ali Parsa. Anderhalf jaar geleden werd de waarde van Babylon Health ingeschat op 280 miljoen US Dollars.

Oorsprong van Babylon Health

In de oude stad Babylon, bijna 2500 jaar geleden, kwamen burgers, die behoefte hadden aan een medisch advies, bij elkaar op een plein om behandelingen te bespreken voor de gangbare ziektes. Dit is een van de oudste voorbeelden van democratische gezondheidszorg. De Babyloniërs genoten de langste levensverwachting in de oudheid. Deze gezondheidsbewuste voorouders liggen ten grondslag aan de moderne dienstverlening van Babylon Health.

De missie van Babylon Health maakt het al duidelijk: Babylon believes it is possible to put an accessible and affordable health service in the hands of every person on earth.

Hoe? Door de immer groeiende rekenkracht van de computers te combineren met medische expertise van ervaren huisartsen en specialisten en daarmee een veelomvattend, snel en gepersonaliseerd gezondheidssysteem universeel beschikbaar te stellen.

Het begon allemaal in Londen. Hier was de gemiddeld wachttijd voor een bezoek aan de huisarts twee weken. Babylon zag dit als een uitdaging en heeft samen met NHS een App ontwikkeld en daarmee de wachttijd teruggebracht tot enkele minuten 24/7, en kun je binnen 2 uur een huisarts face-to-face spreken. Een bezoek aan de huisarts kan vaak nog dezelfde dag plaatsvinden.

De App ‘GP at hand’

Babylon heeft dus samen met NHS een App ontwikkeld om online een huisarts te raadplegen. Daarnaast kun je er ook symptomen mee checken. Zie www.gpathand.nhs.uk .

Babylon koppelt symptomen aan een meest waarschijnlijke diagnose op een patiëntvriendelijke wijze en leidt de gebruiker naar de best passende service. Het is veel meer dan een moderne zoekmachine; het koppelt ingevoerde symptomen en risicofactoren aan een waarschijnlijkheidsdiagnose op basis van zeer veel vraag-antwoord mogelijkheden zoals ervaren medici die in de praktijk ook nalopen met bijbehorende diagnose en advies.

Op een klantvriendelijke wijze wordt de gebruiker van de App te woord gestaan. De gebruiker wordt gerustgesteld en zijn of haar gezondheidsklachten worden op een vriendelijke wijze gevraagd, verwerkt en geëvalueerd. Vervolgens kan er worden doorverwezen of real time worden verbonden met een huisarts. Recepten kunnen worden verzonden naar de apotheek naar keuze. De App wordt niet geschikt geacht voor kinderen, urgenties en indien er noodzaak tot lichamelijk onderzoek is. Dan wordt de patiënt doorverwezen.

Voordelen voor de consument

Voordelen voor de consument zijn:

  • De consument kan een huisarts zien en spreken, op het moment dat het nodig is, waar de consument ook is en ongeacht het tijdstip van de dag.
  • De consument kan, wanneer hij of zij zich niet goed voelt, gratis symptomen checken. Daarbij ontvangt de consument gerichte gezondheidsinformatie en wordt snel en accuraat de volgende stap aangegeven en waar nodig doorverwezen.
  • De consument kan een gesprek met de huisarts opnieuw afspelen.
  • De consument kan door deze App ook zijn of haar gezondheid laten monitoren.

Er zijn op dit moment ruim 1.4 miljoen gebruikers, voornamelijk in Engeland. De gemiddelde beoordeling van een video consultatie is 4.7 van de 5 sterren. Gebruikers van de App GP at Hand waarderen de service met 94% positieve beoordelingen. Babylon Health is ISO 27001 gecertificeerd, hetzelfde niveau voor veiligheid als online banking.

Babylon Health in Nederland

De Babylon App zal binnenkort ook in Nederland beschikbaar zijn. Voor de huisartsen in Nederland zou Babylon een verlichting van de werkdruk kunnen betekenen; doordat vele vragen en bezorgdheden van de patiënten met behulp van Babylon kunnen worden opgelost kan de huisarts meer tijd besteden aan de resterende patiënten.

Voor meer informatie kijk op www.babylonhealth.com.

Auteurs: Jan Weterings en Jan de Lange.